Welcome to the Stava Pressroom. Currently we focus on the Polish market and most of our press releases are aimed at the Polish media. Stay tuned for international releases!

Please direct all media inquiries to press@stava.pl. Thank you!

Bezpieczne dowozy – jak zadbać o swoje bezpieczeństwo przy dostawie jedzenia z restauracji? #bezpiecznedowozy

Cała branża gastronomiczna w związku z pandemią znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Dowozy i wynosy do 18 maja były jedynym źródłem przychodu dla restauracji. Choć lokale już przyjmują gości stacjonarnie, to wciąż zamówienia z dowozem stanowią dla nich ważny aspekt. Na gastro-kurierach ciąży zatem ogromna odpowiedzialność, zarówno związana z bezpieczeństwem swoim, konsumentów oraz obsługi restauracji jak i za działalność lokali. Co robią kurierzy, żeby realizować bezpieczne dowozy? Jak klienci sami mogą zadbać o swoje bezpieczeństwo?

Kontrola stanu zdrowia kurierów a #bezpiecznedowozy posiłków

Kontrola stanu zdrowia kurierów, to jeden z najważniejszych elementów akcji #bezpiecznedowozy. Jej celem jest wsparcie restauracji w dostarczaniu posiłków w bezpieczny sposób. Eksperci bezpieczeństwa żywności stworzyli Kodeks Dobrych Praktyk, który został zaaprobowany przez Główny Inspektorat Sanitarny i jest wdrażany w kolejnych restauracjach oraz firmach kurierskich. Na czym polega kontrola stanu zdrowia dostawców, jak ją poprawnie przeprowadzić i jaki jest jej cel?

Dowozy jedzenia pokazują jak zmieniają się przyzwyczajenia Polaków

Rynek dowozów jedzenie z restauracji dynamicznie się rozwija, ponieważ niezwykle cenimy sobie wygodę. Widać to po tym, że najczęściej posiłki w dostawie zamawiamy w dni wolne od pracy, kiedy teoretycznie mamy najwięcej czasu na gotowanie. Co ciekawe, z danych Stava wynika, że definicja “niedzielnego obiadu” zaczyna się zmieniać – w coraz większej liczbie domów nie…

Stava otwiera kolejne oddziały franczyzowe

Firmy Stava, pierwsza franczyza gastro-kurierska w Europie, rozszerza zasięg terytorialny swojej działalności. W drugim kwartale tego roku oraz na początku trzeciego kwartału zostały uruchomione oddziały franczyzowe w Kielcach, Lublinie, Bielsku-Białej, Toruniu i Krakowie. Niedługo ruszą oddziały w Poznaniu, Częstochowie, Gdańsku i Olsztynie. Obecnie Stava ma 23 oddziały w całym kraju. Postawiliśmy na model franczyzowy przede…

AmRest i Stava rozwijają strategiczną współpracę

Firmy Stava, pierwsza franczyza gastro-kurierska w Europie, oraz AmRest, jeden z wiodących operatorów europejskiego rynku gastronomicznego, postanowiły zintegrować swoje systemy informatyczne. Dzięki temu klienci restauracji KFC, Pizza Hut i Burger King, z których dowozy realizuje Stava dostaną swoje zamówienia jeszcze sprawniej. Dla operatorów tych lokali oznacza to szybszy i łatwiejszy proces logistyczny. Stava i AmRest…